Här vare färsk fisk

Börtnans Fjällfisk
Storsäljarna är varmrökt, kallrökt och dillgravad.Vi pratar förstås om fisk. Och inte vilken fisk som helst. Färsk jämtländsk regnbåge och röding – det är det som gäller här.

Börtnans Fjällvattenfisk är företaget som tillgodoser ditt lystmäte när det gäller fisk. De kan förse dig med allt du kan tänka dig av röding och regnbåge: varm- och kallrökt, gravad, marinerad, filead eller helt enkelt hel fisk på isbädd. Som om det inte vore nog finns det ytterligare spännande produkter såsom Kallrökta chips eller smörgåspålägg gjort av varmrökt regnbåge, tomat och kryddor.

Låt allt detta rulla lite på tungan.

Företaget hittar du i Börtnan, mellan Ljungdalen och Åsarna. Det är Monica och Matts Persson som driver företaget sedan 18 år. Totalt sysselsätter de fyra personer och för bara några år sedan byggde de en ny produktionslokal, anpassad till alla regler.
Till lokalen hör också en liten gårdsbutik där det går bra att handla på vardagar.
– Många blir förvånade över att det finns en butik mitt i urskogen, säger Monica som tycker att det är roligt att ha butiken för att träffa kunderna och få respons på sina produkter.
Och kunderna kommer.
Och kunderna kommer. De åker till Börtnan enbart för att handla fisk. Fisk för att äta hemma, ta med sig som presenter eller kanske upp på fjället.
– Vi säljer mest av dillgravad, varmrökt och kallrökt, säger Monica.
– Det är lättsamt att servera varmrökt röding eller regnbåge på kalas, bröllop, dop eller andra högtider, menar Monica.Men den lämpar sig lika bra på fjället. Det är bara att bryta en bit och äta ihop med övriga i vandrings- eller svampsällskapet.
Marknadsföringskonto är inget för Börtnans Fjällvattenfisk. Det är ett företag som inte behöver lägga ner några stora pengar på marknadsföring – skulle de göra det, då hinner de inte med att producera.
– Kunderna ringer till oss. Vi lever mycket på mun mot mun-metoden, säger Monica och menar att det är 50-årskalasen och andra festligheter som hjälper till att marknadsföra fisken.

Fisken hittar du i de flesta ...
Fisken hittar du i de flesta av jämtlands butiker och på många restauranger.
Kallt, rent och strömmande vatten i Ljungan borgar för en hög kvalitet på den fisk som Börtnans Fjällvattenfisk producerar.
– Vi har lagret i sjön och när det behövs tar vi upp fisken, säger Matts. På det sättet får vi riktigt färsk fisk och kan anpassa oss efter beställningarna.
Det fina med att ha fisken i Ljungan är att vattnet är strömt och därmed fryser det inte under vinterhalvåret – alltså färsk fisk året runt.
All hantering av fisken sker snabbt –
All hantering av fisken sker snabbt – från att den håvas upp för hand, slaktas, förädlas och transporteraras till kunden eller butiken.
Så har vi kommit till avdelningen ”Fina fisken”.
– Varmrökt, säger Karolina utan att tveka, men blir lite fundersam efter att ha gått igenom hela sortimentet. Det slutar nog ändå på varmrökt.
– Stekt rödingfilé med pressad potatis och en god romröra, menar Monica och Matts.
Oavsett vad du tycker om, kommer du att kunna hitta din favorit bland någon av de 22 produkter som finns i Börtnan.


Food of Jamtland - Intresseanmälan
Årets krogrättBoka din webbannons på foodofjamtland.se
Matakademien


Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm