Ann Klensmeden tog guldet

Ann Klensmeden med sin guldost Blå Astrid, här i montern på Expo Norr, 28-31 Juni.
Food of Jamtland får äran att gratulera Ann Klensmeden, Åsbergets Getgård. Ann tog nämligen guld i blåmögel disciplinen i Nordiska Mästerskapen med osten Blå Astrid. Hon knep även en delad andra plats i samma disciplin med sin gorgonzolaost i tävlingen som ägde rum i Svendborg på Fyn i Danmark.
Grattis till segern! Hur känns det?
Överraskande roligt, jag visste inte ens att jag var med i tävlingen förrän min danske grossist ringde och berättade att vi vunnit. Och det känns extra roligt eftersom han handlar sina råvaror från hela Europa. Kockarna och grossisterna satsar på det nordiska köket, då framförallt i Sverige, Norge och Danmark.

Det måste kännas extra roligt att stå här på Expo Norr?
Ja, många har kommit fram och gratulerat, och det känns roligt eftersom folk här i Jämtland är väldigt duktiga när det gäller ost.

Var säljer ni osten?
Mestadels säljer vi direkt till konsumenten på olika marknader runt om i länet. Osten säljs även genom den ekonomiska föreningen Jämtspira till restauranger och specialbutiker över hela landet, och även till vår grossist i Danmark förstås. Osten säljs ofta i en delikatesslåda som present artikel.

Ost produktionen försörjer fyra stycken. Ann Klensmeden och Majken Wikström jobbar och driver getgården på heltid. Åsberget getgård har 82 getter, komjölken köper de in av bönderna Gunnel och Göran i Döviken ca 80 000 liter/år.

Lång erfarenhet
Ann har hållit på med ostystning sedan 1983 och säger med ett leende att det fortfarande känns som hon precis har börjat. Det märks att hon brinner för sitt jobb.

Marknaderna är bland de roligaste jag vet, varje gång är det ”all time high” man strävar efter, säljinstinkten sporrar en. Men det absolut bästa med det här jobbet är nog att stå vid grytan och göra osten. Det sker en ständig utveckling i ostproduktionen. Ann säger att de hela tiden strävar efter att skapa nya saker. Det är ett stort perspektiv eftersom människan har ystat ost 6000 år.

Hur gick det till när Blå Astrid kom till?
Jag var på en kurs som Michel Lepage ledde (världens främsta ystnings rådgivare) och resultatet av den inspiration jag fick då blev Blå Astrid.

Ann rekommenderar flera av sina goda ostar. Bland annat Vit Kaprin och Messmör men framförallt Vålåloffen som är väldigt omsusad. Jämtarna levde mer eller mindre på den under 50-60 –talet, så väldigt många som minns den och har upplevt den när de var unga.

Under sommaren har Åsberget Getgård sin gårdsbutik och gårdsservering öppet alla dagar mellan 11-17.


Text & Foto: Olle Kallström
Gorgonzolaosten som hamnade på en delad andra plats.



Blå Astrid som vann den Nordiska Mästerskapen på Fyn.



Matakademien



Food of Jamtland - Intresseanmälan
Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Årets krogrätt

Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg