Nu är det dags för Åre Höstmarknad 2006.
29 sep – 1 okt

Åre Höstmarknad hade sin premiär ifjol och blev en otrolig succé bland besökare, bybor, utställare, matproducenter och näringsidkare. Det var ett uppskattat initiativ, 8000 besökare kom till höstmarknaden förra året. – I år väntas det komma ännu fler, säger projektledaren Peter Cronheden.

– Uppladdningen inför årets upplaga av Åre Höstmarknad går mycket bra, alla har börjat förstå värdet av att synas i Åre och speciellt vilket enormt skyltfönster Åre egentligen är, säger Peter Cronheden som är projektledare för folkfesten Åre Höstmarknad.
Under denna helg kommer utställare från hela länet att finnas på plats och de kriterier som gäller för utställarna är att lokalt producera mat, konst och kultur, hantverk eller lokalt företagande. Marknaden tar över hela Åres centrum, den sträcker sig från torget längs Årevägen ner till kyrkan, därefter genom kyrklägdan ner på St. Olovsvägen och till slut hela vägen fram till Holiday Club. Marknaden kommer att förvandla Åre till en enda stor folkfest där du kan träffa gamla och nya Årevänner, samtidigt som du avnjuter mat och dryck från länets matproducenter.

Matproducenterna samlade i samma tält

Vid Åre Kyrkas parkering, i ett 300 m2 stort tält kommer matproducenter från Jämtland & Härjedalen att dela med sig av sina läckerheter. Många medlemmar från Foodofjamtland.se kommer såklart att vara på plats, tillsammans med Mer Värd Mat, Gränslöst landsbygds företagande och Fjällnära Jordbruks medlemmar. Det kommer att bli en oförglömlig matupplevelse att besöka alla länets matproducenter samlade på ett och samma ställe.

Peter Cronheden ser en väldigt uppåtgående trend för de lokala matproducenterna. – Idag handlar folk mat i stora matkedjors varuhus för att det ska bli så billigt som möjligt. Vilket i sin tur gynnar länets matproducenter eftersom det blir pengar över till annat. Som t.ex. de lokala delikatesserna som ofta kostar lite mer men som ofta smakar så mycket bättre.

Fokus på food.

Under helgen är inriktningen mycket inne på mat. På Holiday Club kommer det vara seminarier om mat. Matakademin kommer även att anordna en matlagningstävling som kommer att avgöras på stormkök. Till Holiday Club kommer även Hans Fahlén, Bobbo Nordensköld och Bo Christiansson för att föreläsa om deras jorden runt upplevelser. Det kommer också att bli modevisning för barnen med de hetaste klädesmärkena.

Byn där det händer

Bakom det här evenemanget ligger Åre Turistbyrå och projektledaren Peter Cronheden. Åre Höstmarknad är en innovation, den grundades förra året av Åre By och Turistförening som fick idén från Ölands Skördefest. Där de lyckades skapa en ny attraktiv säsong när de fick 120 000 besökare att åka över bron som slog Ölands annars största höjdpunkt, nämligen midsommarfirandet. – Marknadens grundidé är att få Åres höstsäsong att bli mer attraktiv liksom de givna vinter och sommarsäsongerna, säger Peter Cronheden.

Åres otroliga framåtanda och företagsamhet samtidigt som byn går mot VM 2007, gör förmodligen detta år till den hetaste säsongen i Åre någonsin. Det ser projektledaren Peter Cronheden bara positivt på. – Det är bara positivt, vi kör vårat eget race och det gynnar verkligen våra lokala utställare att det händer så mycket i Åre just nu.

En helg fylld av aktiviteter

Entreprenörskapsandan ligger på topp i Åre och det kommer besökarna att få erfara genom ”svartbygget” som är en byggtävling för det lokala byggföretagen. De ska bygga ett
arkitekt ritat hus som är svartmålat, på plats under marknadsdagarna. De tävlande kommer att bedömas av en professionell jury. Samtidigt uppe på byn vid skolan kommer Årets Kojbyggare att utses. Det är en tävling för alla barn som vill visa upp sina kojbyggar kunskaper. Inne på Åregården kommer det att vara hantverkaremässa och utställning, där lokala företag såsom snickare, målare, osv. kommer att ställa ut. Under lördagen på Holiday Club är det även Nordic Challange i armbrytning för damer med Heidi Andersson från Ensamheten. Hon och lag från Norge, Finland och Sverige gör upp om titeln nordens starkaste kvinna. En annan aktivitet man inte får missa är Konstrundan där lokala konstnärer ställer ut sina verk i lokaler ifrån Duved in till Åre. Under marknaden kommer besökarna även att få en intressant överraskning. Det lokala företaget Fjällbete ska nämligen valla en fårflock på 100 får genom området med hjälp av vallhundar, rakt igenom folkmassorna. Samtidigt under denna helg är alla välkomna till en svängom på dansgolvet i Mix Megapol Arena där det är dansgala.

Denna marknad har mycket att erbjuda och kommer garanterat bli en oförglömlig folkfest, i år igen. Peter Cronheden är helt övertygad om att Åre Höstmarknad är ett återkommande evenemang som växer sig större och större. – Det är ju ett ”holemark event” liksom skutskjutet.

>> Program Åre Höstmarknad (1894 kb)

Text Olle Kallström

Boka din webbannons på foodofjamtland.se

Årets krogrättFood of Jamtland - Intresseanmälan

Matakademien

Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg