Årets Krogrätt 2006

Återigen har länets bästa kockar duellerat med grytor, slevar och kastruller. Finalen hölls på Arctura och temat för årets tävling var ”Lunchrätter/lättare krogrätter”. Förhoppningen är att det ska inspirera till att du som gäst återfinner mer lokalproducerad mat även på lunchmenyerna i framtiden.

Av de nära 20 deltagande recepten och efter semifinalen på Residenset i våras, hade slutligen tre stycken kockar lyckats kittla juryns smaklökar och övertygat dem att få delta i årets final. De tre finalisterna blev Guttorm Lilleby-Wångens Wärdshus, Michael Kuhne-Vålkojan Vemhån och Sophia Chougui-Eriksson- Sophias Kök & Catering.

Med 45 minuter till sitt förfogande och med väl förberedda och inövade manér så drog tävlingen igång, nu skulle juryn imponeras av kreativitet och kvalité och snart kunde man känna ljuvliga dofter från grytor och karotter.

Guttorm Lilleby-Wångens Wärdshus bjöd på ”Landörödingslasagne”, Mickael Kuhne från Vålkojan serverade ”Rökt Härjedalssik-Smörrebröd” och Sophia Chougui-Eriksson- Sophias Kök & Catering lockade med ”Korn och fisk i härlig harmoni”.

När gong-gongen gick och de 45 minuterna var till ända så skulle slutligen deltagarna bedömas av en kräsen men välmeriterad jury bestående av Eva-Britt Borg-Björnström från Åsbygdens Naturbruksgymnasium i Torsta, Jan Drevenstam hotell- och restaurangutbildningen i Åre, Peter Cronheden- krögare från Östersund och Åre samt Elin Hallberg och Carina Brydling- Kocklandslaget.

Den rätt som i år föll juryn i smaken och som fick titeln ”Årets krogrätt 2006” blev:

”Rökt Härjedalssik Smörrebröd” med kocken Michael Kuhne-Vålkojan Vemhån.

Juryns motivering: ”En trevlig presentation som gör en glad, med höga smaker, bra balans och fina kombinationer där de lokala råvarorna framträder tydligt. En härlig rätt”.


Vinnare av årets tävling får förutom titel och ära en inteckning i tävlingens vandringspris och ett resestipendium på 10.000 kr.

Vi på ”Food of Jamtland” säger grattis till Michael Kuhne-Vålkojan.

Läs mer här på portalen:
Restaurang Vålkojan

//Tommy Johnsson

Food of Jamtland - Intresseanmälan

Årets krogrätt
Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Matakademien

Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg