Sveriges ledande matregion 2020.

I programmet ingick såväl inspiratörer, konspiratörer som grupparbeten och förstås en avslutande middag med prisutdelning för Årets Motor, Nybyggare, Säljare och Favorit.
Framåt eftermiddagen fick deltagarna kliva in i en gigantisk tidningsredaktion. Genast startade ett intensivt arbete kring borden. ”Franska Jordbruksministern skakad: Jämtland utsett till Europas matregion nr 1”, ”Stor guide om matresor till Jämtland”.
– Som omvärlden ser Jämtland, kommer Jämtland att bli, menade Ana Martinez, de runda formernas apostel, som passionerat ägnar sig åt den goda maten. Hon menade att bilden av oss själva och hur vi blir sedda är mycket viktig och det är vi själva som kan påverka och förändra den bilden.
– Förmedla drömmar om maten, förmedla emotioner, uppmanade hon, men var samtidigt lyhörd för vad du förmedlar. Vad är det i Jämtland som väcker drömmar och passioner? Ana satte många frågor på sin spets och gav deltagarna något att tänka på när hon helt frankt påstod att jämtlänningar inte är tillräckligt stolta.
– Var inte anspråkslös, menade hon. Du är värd att hela världen får se din kultur, din produktion och äta din mat.
Totalt hade cirka 150 personer, matproducenter, butikspersonal, tjänstemän, matnjutare och många andra samlats i Multihallen i Åre för att ta tag i Jämtland och Härjedalens matframtid.
Det var en av de femton löpsedlar som producerades under dagen av grupperna. Uppgiften var att ta fram löpsedlar som speglar hur Matjämtland/Härjedalen ser ut år 2020.
Arbetet var tidvis så intensivt att det vid något bord fanns åtta personer men ständigt nio åsikter. Dessutom hade de fått brev från Margareta Winberg, från år 2020, där hon blickade tillbaka och ställer några frågor om varför matsatsningen blev så lyckad efter Framtidsdagen femton år tidigare. Om du vill läsa om resultatet kan du surfa in på Mer Värd Mats hemsida, www.mervardmat.nu.
Dagens inspiratörer visade att det går att lyckas. Åsa Jonsson, Ammarnäs vilt, jobbar hårt med att utveckla produkter – vad sägs om Chilispäckad renstek eller Chili conskav. Hon arbetar också formaliserat med avtal och det kan ta upp till ett år innan en ny kund har ett avtal. Åsa tror att årets omsättning kommer att öka med nästan 100 procent i år jämfört med föregående år.
Att driva café- och restaurangverksamhet på en gård visade Stina Johansson, Torpa café, att det går. Hon omsätter idag 1,8 miljoner kronor. Torpa Café är det naturliga besöksmålet för många turister och för sällskap som vill äta. De bakar allt själva, har eget gårdsslakteri och hjorthägn, säljer lokalproducerad mat och mycket annat.
Till dagens konspiratör kan vi räkna Lars ”Vegas” Gustavsson, som med önskvärd tydlighet redogjorde för vikten av att tänka skeptiskt. Han försökte också att lära deltagarna den jämtländska grundtanken: Så har vi aldrig gjort samt Så har vi alltid gjort här. Två fraser som kan bromsa det mesta som kommer fram i form av nya idéer.
Bilden Lars Gustavsson
Konferensdagen avslutades med ett besök från Ensamheten. Den femfaldiga världsmästarinnan i armbrytning, Heidi Andersson, gästade och förklarade brytningens hemligheter. Stora delar av publiken stod på kö för att få lära sig tekniken och sätta mästarinnan på plats. Ytterst få lyckades men en välkänd tjänsteman på LRF gick hela vägen. Dock ska vi ha i minnet att Heidi tävlar i klassen Kvinnor 65 kg och vår kände tjänsteman i Män ++65 kg. För övrigt försökte han även mot Heidis bror.
– Lyssna på dig själv, vad är det du vill, var Heidis framgångsrecept. Vad du än gör så måste du tro på det – alltid fokus.
Detta gäller sannolikt såväl armbryterskor som livsmedelsproducenter.

Food of Jamtland - Intresseanmälan

Matakademien


Boka din webbannons på foodofjamtland.se

Årets krogrätt


Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg