Årets Krogrätt 2007

Matakademien i Jämtland-Härjedalen arrangerade den 7:e finalen av Årets Krogrätt. Tävlingen som syftar till att inspirera länets restauranger att arbeta med och utveckla lokalt producerad mat gick av stapeln på Arctura och inför många besökares nyfikna blickar skulle nu de tre finalisterna visa att man hade koll på sina råvaror, karotter och slevar.
De tre finalisterna…

• Björn Johansson-Eriksgårdens Fjällgård
• Inger Eklund- Mark Twain Bar & Kitchen
• Jonas Gustafsson- Ramundbergets Fjällgård

… hade förberett sig minutiöst och skulle nu under en timmes tid övertyga den kritiska juryn om att just deras bidrag var det som skulle koras till ”Årets Krogrätt”.

De tre tävlande satte fart vid spisarna.
De tävlande startade med 15 minuters mellanrum och först ut var Eriksgårdens Björn Johansson. Med sitt tävlingsbidrag Confiterad Fjällröding bjöd han på en spännande komposition i härliga färger, en rätt som han hoppades skulle falla juryn i smaken.

Sen var det dags för Inger Eklund från Mark Twain att sätta fart på sina pannor. Hon skulle bjuda på en Jamaicakryddad, grillad lammytterfilé. Med full koll på sina exotiska kryddningar spred hon aromatiska dofter i lokalen och slutresultatet kittlade mångas smaklökar, så även juryns.

Tredje finalist i tävlingen Jonas Gustafsson från Ramundbergets Fjällgård bjöd på Peppar & Chokladglaserad killing från Nyvallens fäbod, serverad med en blodpudding gjord på killingblod, tärnat sidfläsk och gula russin.

Galamiddag med prisutdelning
Under kvällens galamiddag på Arctura var det dags för prisutdelning och vinnaren av ”Årets Krogrätt 2007” skulle koras. Efter en noga övervägd bedömning från de fem jurymedlemmarna så hade man slutligen enats. Vinnaren av ”Årets Krogrätt 2007” är:

Jonas Gustafsson- Ramundbergets Fjällgård

Juryns motivering löd
"Den röda tråden i vinnarrätten skapar nyfikenhet när man tar fram gamla traditioner och lokala råvaror samt kombinerar detta på ett nytt kreativt sätt".
Ladda ner vinnarreceptet...

Fira med Champagne
Jonas hade innan tävlingen sagt att om han gick vinnande ur tävlingen så skulle han fira med champagne. Han fick all anledning att sprätta buteljen och skåla i denna ädla dryck.

Vi på Food of Jamtland säger ”Grattis” till Jonas och önskar de tre finalisterna lycka till i fortsättningen.

Med vetskapen om allt gott som länet erbjuder och med deras innovativa nytänkande så kommer vi säkert att få avnjuta många spännande maträtter i framtiden, det tackar vi för.


Text & bild: Tommy JohnssonMatakademien


Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Food of Jamtland - Intresseanmälan
Årets krogrätt


Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm