Lokal mat på krogen!


Jämtlands län är berömt för sina fina lokala råvaror. Det handlar inte bara om älg, ren och fjällfisk. Men också om kött från gris, nöt och fågel. Våra ostar, bärprodukter och vårt lokala bröd m.m. är också av högsta kvalitet.

Matakademien i Jämtland-Härjedalen kvalitetsmärker krogar som är särskilt duktiga på att servera vällagad lokal mat. Den röda skylten vid krogens entré visar att krogen:

• Alltid har minst en förrätt, två varmrätter och en efterrätt där huvudråvaran är lokalt producerad, vilket skall framgå i menyn.

• Att lokala rätter är väl tillagade och även erbjuds som barnportioner.

• Att serveringspersonalen är väl förtrogen om de lokala rätterna och
kan informera om ursprung, förädling och tillagning.

Uppföljningen av de kvalitetsmärkta krogarna sker genom löpande provätningar och kontroll av krogarnas menyer. Matakademien i Jämtland- Härjedalen är en ideell förening vars syfte är att stödja utveckling och information kring länets lokala matproduktion.

Hitta de kvalitetsmärkta krogarna i länet med adresser, menyer och annan information
här!



 

Matakademien
En del av och i samarbete med Food of Jamtland - webbportalen om jämtländsk mat & dryck.
Matakademien var på plats under Gastronomyday i Badhusparken den 6/7. Det var många besökare och stort intresse för vår monter.
Vi informerade om Matakademien och delade ut den nya foldern om de krogar som är rekommenderade av Matakademien.
Vi fick många nya medlemmar och och cirka 400 folders delades ut.
Margareta, Gunilla, Lena och Claes jobbade.




Medlemsaktiviteter 2014

Matlagningskvällen med 2014 års vinnare av Jämtlandsmenyns varmrätt Ibo Schupp-Jonasson från Strömsund var en härligt glad och engagerad kväll med 20-talet medlemmar.
Många nya var med för första gång och verkade trivas med alla glada matlagare som varit med förr.
Ibo som komponerat en god meny till vår matlagningskväll på Sundet bidrog med en fantastisk sikrom som inte gick att skilja från Kalix-löjrom samt med älgköttfärs och honung från Strömsundstrakten.
I fyra matlag ledda av Ibo arbetade vi fram drinktilltugg ( bild 2) med sikrom på en god botten av philadelphiaost + grädde och hackad rödlök, en otroligt läcker pepparrotssoppa som förrätt och flamberade pepparbiffar på älgkött som huvudrätt.
Ett lättdrucket, friskt och gott rosévin serverades under matlagningen och till förrätten samt ett fylligt rödvin till huvudrätten.
En somrig efterrätt med keso och jorgubbar hade grupp 4 jobbat fram.
Hög stämning och fina talanger i köket präglade kvällen

Medlemsaktiviteter 2013.

Matakademiens egna luciatåg...
...och manskör
Vi avnjuter tunnbrödstut, älggryta, god dryck och kaffe med kaka.

Jämtländsk smaktallrik

* I maj blev vi inbjudna till Wången till en trevlig kväll med lokala producenter och där vi under kvällen bjöds på bl a Jämtländsk smaktallrik och röding på Wångenvis mm mm.







Food of Jamtland - Intresseanmälan
Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Årets krogrätt




Matakademien


Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg