Smördegsinbakad fjällröding med creme fraiche och löjrom
6 pers. Ugn 180 grader ca 10-15 minDu behöver:
1 varmrökt fjällröding ca 4-5 hg
3 dl creme fraiche
1 knippe dill
1 stor rödlök
1 frp rektangulär smördeg
150g Kalix löjrom
Ev. 1 ägg till pensling
Gör såhär
All fyllning skall läggas i mitten längs med smördegsplattan, några centimeter sparas på vardera sida för att sedan ”flätas” över fyllningen. Ta ur allt kött ur rödingen, hacka ner det i små bitar. Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper, bred över 1 dl creme fraiche och täck med rödingen. Finhacka rödlöken och strö ut 2/3 över fisken, spara resten till serveringen. Hacka dillen, strö ut över löken. Spara några kvistar till servering. Skär sedan 2 cm breda flikar av smördegen på vardera sida av fyllningen och fläta fint över fyllningen. Pensla smördegen med uppvispat ägg och grädda i ugnen tills degen fått vacker gyllenbrun färg. Skär upp lagom stora bitar, servera med en klick creme fraiche, hackad rödlök, en kvist dill och en rågad matsked av Kalix löjrom.