Lantpudding från Sjöbergsgården i Klövsjö med hjortron och sockersticks
250 g lantmjölk från Sjöbergsgården i Klövsjö120 g äggula
30 g vispgrädde
70 g philadelfia
50 g kondenserad mjölk
20 g strösocker
1 g salt
Blanda samtliga ingredienser till puddingen och mixa till slät smet med stavmixer. Låt blandningen vila i minst en timme i kyl. Koka karamell av 200g socker och 100 g vatten i en kastrull. ”släck” Karamellen med 20 g vatten. Medan karamellsåsen är varm, skeda över 2 matskedar i botten på 6 formar så att botten täcks, låt stelna i rumstemperatur sills såsen är hård. Fyll formarna nästan upp till kanten med smeten och baka i 90 grader i 90 minuter. Skär försiktigt loss puddingarna med en liten vass kniv medan de fortfarande är varma.. Låt kallna. Stjälp därefter upp puddingarna precis föra servering.
Hjortron
300 g hjortron
2 msk socker
1 vaniljstång
Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka allt i kastrull i ca 10 minuter.
Sockersticks
5 dl strösocker
Smält socker till brunt i kastrull och ”sprinkla” över bakplåtspapper