Nu är Jämtlandsmenyn 2007 fastställd.

Tävlingen Årets Jämtlandsmeny ordnas av Matakademien tillsammans med ÖP och PC som också låter laga maten av elever vid restaurangprogrammet på Palmcrantzskolan. Syftet är att Årets jämtlandsmeny ska årligen kunna serveras på länets restauranger och målgruppen är förstås tillresta turister. Med utprovade viner passande till årets meny av Munskänkarna blir menyn komplett. Den kompletta menyn släpps i samband med prisceremonin på residenset den 28 februari ev. som pricken över i:et kommer smak av årets Jämtlandssnaps att erbjudas.

Finalrecepten som tävlade var följande:

Brödrecept:
Storsjöbröd med Jämtländsk bihonung

Förrätt:
Sparristrerrin med getost och lax, en nyskapande spännande kombination. ev. med röding i stället som en markering för länet.
Jordärskocksoppa med Souvas, Skockor en underskattad råvara som förtjänas att lyftas fram. Därtill toppad med Souvas en mycket underskattad råvara, som också är på väg att bli vår första slowfood vara.

Huvudrätt:
Reninnanlåret med blåbär och chokladsås visar på att man är varsam i tillagningen av köttet samt att anv., choklad i såsen är inne just nu, fantastisk sås.
Älgsteken med svartvinbärsåsen och kanelgrönt- klassisk söndagsstek med lite nytänkande vad gäller tillbehör Kul!

Efterrätt:
Chokladfondant med hjortron och vaniljglass en klassisk dessert med lite egen touch ljummet, kallt och söt-syrligt Gott! med något krispigt till hade det varit perfekt.
Chokladkräm med blåbär och hallon : Trevlig komp. med både färskost och messmör i chokladen.

Ur dessa spännande recept vaskades följande recept fram som vinnande bidrag till årets Jämtlandsmenyn 2007:

- Förrätt: Sparristerrin med getost och lax
- Varmrätt: Reninnanlår med blåbär- och chokladsås på en rostad kronärtskock- och potatisbädd.
- Dessert: Chokladfondant med vaniljglass och hjortron.

Juryn åt sig igenom sex finalrätter och här är några av omdömena kring den vinnande menyn:
•"Nyskapande och spännande kombination av getost och lax."
•"Blåbär- och chokladsåsen gifter sig bra med reninnanlåret, en stilren kombination"
•"En klassisk dessert med en härlig touch av ljummet, kallt och sötsyrligt"

Skriv ut vinnarrecepten: Årets Jämtlandsmeny (30,5 kB Word)

Juryn bestod av: Glenn Makenzius, juryns ordförande. Håkan Flodin, vice ordförande Matakademien Johan Gavelin, kock och ledamot av Matakademien, Åsa Lindman, huvudlärare på Palmcrantzskolans restaurangprogram, Anna Sundkvist, matredaktör för ÖP Lördag.


Food of Jamtland - Intresseanmälan

Matakademien


Boka din webbannons på foodofjamtland.se

Årets krogrätt


Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg