Sammanställd av Tage Levin

Norrland

Matrike Norrland – Norrländska mattraditioner och måltidsseder med nya och gamla recept.

Kurt Genrup, Ulla Tham, redaktör Tage Levin. Daus Förlag, Bjästa 2002, färg ca 170 s, 2 uppl, 5 000 ex, slutsåld.

Kommentar: Norrlands första kulinariska kulturhistoria i samverkan mellan Norrlands Gastronomiska Akademi och Norrlandsförbundet samt de fem norrlandslänens länsmuseer. Aktuella norrländska recept. Med fyllig historisk källförteckning från ca mitten av 1800-talet med ca 120 referenser, bl a till Nils-Arvid Bringéus, Phebe Fjellström, Kurt Genrup, Landshövdingeberättelserna 1828-1905, Norrländsk Uppslagsbok, m fl.

Norrlands goda sidor.

Nils och Eric Forsgren. Forsgren Produktion AB, Uddevalla 1987, färg ca 90 s.
Recept från mindre restauranger i alla landskap med kulturhistoriska avsnitt och norrlandsinformation.

Winlunds första kokbok – med en speciell hyllning till norrländsk gastronomi.

Lennart Winlund. Xerxes Förlag, Växjö 1987, ca 130 s, svv med marginalanteckningar, 3 upplagor 16 000 ex på svenska, engelska, tyska, polska, ryska och ungerska.

Kommentar: Lennart Winlund har med stor entusiasm producerat en lång rad kokböcker i samma format. De övriga fem i serien behandlar grillning, soppor, brännvinskryddning, europeisk gastronomi samt svensk husmanskost. Totalt 45 000 ex (1991).

Fest på spår – Menyer ur järnvägens historia. Ingrid Nilsson m fl.

Färgspelet Förlag, Värnamo 1999, färg ca 230 s, stort format.

Kommentar: En järnvägens kulinariska kulturhistoria med menyer från järnvägsinvigningar och gamla och nya recept.

Fest på gång – Menyer längs fjällturismens anrika vandringsvägar. Ingrid Nilsson m fl.

Färgspelet Förlag, Västerås 2000, ca 240 s, färg, stort format.

Kommentar: En fjällvärldens och fjällturismens kulturhistoria med kulinariska utblickar och recept. Utmärkt historiskt fotomaterial.

Älg från grangravad till tjälknöl.

Anna Reidemar, Susanne Jonsson, Staffan Ling Prisma, Värnamo 2004, 120 s, färg.

En hyllning till älgen med kulturhistorisk översikt och inspirerande moderna crossover-recept.

Älgkokbok – Nya spännande älgrecept av Anders Levén.

Anders Levén B Wahlströms Bokförlag, Ljungbergs 2003, ca 130 s, färg.

Kommentar: Praktiska tips och inspirerande nya crossover-recept baserade på älgkött.

Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Food of Jamtland - Intresseanmälan
Matakademien




Årets krogrätt


Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm