Årets krogrätt
Är en tävling mellan restauranger och dess kockar Tävlingen är öppen för krogar som är verksamma i Jämtlands län. Årets Krogrätt syftar till att inspirera och motivera krogarna att använda mer av våra fina lokal råvaror i sina menyer.
Krogarna är viktiga marknadsförare av den lokala maten inte minst med tanke på alla de besökare som är våra gäster en stor del av året. Målet är att etablera länet som Nordens ledande matregion. Tävlingen har pågått årligen mellan 2001 –2008. Sedan 2004 har Matakademien varit huvudansvarig för arrangemanget. Sedan 2008 har ingen tävling kunnat genomföras. Främst beroende på brist på sponsorer. Ett allvarligt försök att återuppliva arrangemanget kommer att genomföras under 2012.
Tidigare vinnare av Årets Krogrätt:
2001. Villa Tottebo / Hans-Erik Holmqvist.
Tre varianter av röding. Halstrad, Cevich, Timbal fylld med mesost samt dillsmörsås och färsk potatis.
2002. Storvallens Fjällcenter / Lena Flaten.
Grillad hjort med kantarellrulle och brunostfylld potatisbakelse och hjortron- lingonwasabi.
2003. Storhogna Högfjällshotell & Spa/ Andreas Löf.
Ugnsbakat reninnanlår och rimmat saltat lardo serverat med smörslungade toppmurklor
fyllda med vint caprin. Lingon, timjansky, syrad kålrot och rotsaksbakelse.
2004. Villa Tottebo / Marcus Sjösten.
Svartpepparstekt renkalvinnanlår med svartrot och sparris. Serverad med tortellini fyll med getcamembert och rökt renhjärta.
2005. Duvedsgården / Jasper Bergström
Confiterat ripbröst och rödvinskokt rökt fläsksida i ripconsommé. Serverat med blomkål
och mandelpotatispuré samt primörer
2006. Vålkojan / Michael Kühne
Tema ”lätta rätter”. Rökt Härjedalssik ”Smörrebröd”.
2007. Ramundbergets Fjällgård / Jonas Gustafsson
Peppar- och chokladglasserad killing med blodpudding på killingblod.
2008. Clarion Hotel Grand / Linda Frost
Smörstekta Jämtlandskroppkakor fyllda med älgfärs, serveras med en skiva basturökt sidfläsk och en syrlig lingon- vodkasky.