Älgcarpaccio med tillbehör

4 portioner

Inlagda rotsaker Sherrymarinerad ost
1 dl ättika (12%)
200 g västerbottenost
2 dl socker
1 dl halvtorr sherry
3 dl vatten
0,5 dl rapsolja
100 g strimlad morot
1 tsk kumminfrön
100 g strimlad rotselleri
100 g palsternacka

Friterad svamp
ca 15 g torkade rödgul trumpetsvamp alt trattkantareller (ca 200 g färska)
frityrolja
salt
400 g älginnanlår
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 dl grovhackad färsk timjan
1 msk smör
0,5 dl färsk timjan till garnering

1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Slå lagen över rotsakerna i en skål.

2. Bryt osten i småbitar och lägg i en skål. Häll på sherry, rapsolja och kumminfrön. Låt de två skålarna stå svalt, övertäckta med plastfolie, minst 10 timmar.

3. Putsa eventuellt innanlåret. Salta, peppra och vänd det i timjan. Hetta upp en klick smör i stekpannan och bryn köttet runt om, cirka 2 minuter.

4. Rulla köttet hårt i plastfolie och snurra ändarna. Frys cirka 1 timme, så att köttet blir hårt men inte djupfryst.

5. Fritera svampen: Sätt fritösen på 180° om sådan används, eller hetta upp en kastrull på hög värme rikligt med frityrolja. Använd termometer. När oljan är het, lägg i svampen och fritera den i 3-5 sekunder. Ta ur svampen med hålslev och salta lätt.

6. Ta bort plastfolien från innanlåret. Skiva det lövtunt tvärs över fibrerna med en vass kniv. Fördela köttskivorna på fyra tallrikar.

7. Fördela rotsaker och ost ovanpå. Droppa över lite av marinaden från osten, garnera med färsk timjan och den friterade svampen


Food of Jamtland - Intresseanmälan
Årets krogrätt



Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Matakademien


Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm