Hjortronfylld munk med vaniljsås

Ingredienser:
Vaniljsås
1/4 vaniljstång
2 dl mjölk
1/2 dl grädde
60 g socker
3 äggulor

Rårörda hjortron
200 g hjortron
75 g strösocker

Munkar (10 st):
25 g jäst
75 g saltat smör
1 dl mjölk
30 g strösocker
285 g vetemjöl
1 ägg
ca 3 dl olja till fritering
1 dl strösocker

Vaniljsås: Gör gärna vaniljsåsen dagen innan den ska ätas. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg vanilj och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaks alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85°. Låt svalna i kyl.

Rårörda hjortron: Blanda hjortron med socker och rör runt. Låt stå tills sockret smält.

Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra av från plattan och tillsätt mjölken. Häll ner smörmjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in ägget i degen. Fördela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper på och jäs till dubbel storlek. Värm fritösen alternativt oljan i en kastrull till 160°. Fritera munkarna cirka 3 minuter på varje sida till fin färg. Ta upp munkarna, lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper och låt dem rinna av i 5 minuter. Rulla dem sedan i sockret. Skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll dem med rårörda hjortron.

Servering: Servera munkarna med den kalla vaniljsåsen.

Boka din webbannons på foodofjamtland.se

Årets krogrätt


Food of Jamtland - Intresseanmälan

Matakademien


Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm