Ingredienser:
1/2 kg öring, helst mittbit
Öringen skall ha varit fryst
1/2 dl socker
1/2 dl salt
1-2 msk whisky
Tillagning
Skär små skåror i öringen och lägg den i en form med skinnsidan nedåt. Häll whiskyn över fisken och låt stå ca 15 minuter. Blanda under tiden ihop socker och salt.
Gnid in fisken socker- och saltblandningen. Lägg på en tallrik och sedan en tyngd. Låt grava ca 3 dygn i kylskåp. Vänd fisken ett par tre gånger under gravningen.
Skrapa av socker och salt och skär öringen i tunna skivor.
Servera med t ex smaksatt färskost eller en traditionell gravlaxsås. Gör gärna gravlaxsåsen med en vällagrad balsamvinäger i stället för vanlig vitvinsvinäger
Valet av whisky till gravningen är naturligtvis upp till kocken och hans gäster. Jag kan rekommendera både en lättare maltwhisky typ Black Ribbon och den betydligt tyngre Laphroaig. Fastna aldrig i gamla hjulspår utan låt hela tiden dina sinnen vara med och visa vägen!
// Insänt av Åke Mohlin
1/2 kg öring, helst mittbit
Öringen skall ha varit fryst
1/2 dl socker
1/2 dl salt
1-2 msk whisky
Tillagning
Skär små skåror i öringen och lägg den i en form med skinnsidan nedåt. Häll whiskyn över fisken och låt stå ca 15 minuter. Blanda under tiden ihop socker och salt.
Gnid in fisken socker- och saltblandningen. Lägg på en tallrik och sedan en tyngd. Låt grava ca 3 dygn i kylskåp. Vänd fisken ett par tre gånger under gravningen.
Skrapa av socker och salt och skär öringen i tunna skivor.
Servera med t ex smaksatt färskost eller en traditionell gravlaxsås. Gör gärna gravlaxsåsen med en vällagrad balsamvinäger i stället för vanlig vitvinsvinäger
Valet av whisky till gravningen är naturligtvis upp till kocken och hans gäster. Jag kan rekommendera både en lättare maltwhisky typ Black Ribbon och den betydligt tyngre Laphroaig. Fastna aldrig i gamla hjulspår utan låt hela tiden dina sinnen vara med och visa vägen!
// Insänt av Åke Mohlin