Solig grekisk lammgryta på Jamtska

För 10 personer.
2 kg lammkött från Fjällbete i Åre.
4 tsk salt, 3-4 krm peppar.
2 gula lökar och 4-5 vitlöksklyftor.
5 mtsk tomatpuré.
2-3 tsk. oregano + timjan och rosmarin.
2-3 dl. spädd buljong (ej koncentrat). Gärna med litet vitt vin.
2-3 dl. matlagningsyoghurt. (Grekisk)
4 –5 mtsk. vetemjöl.
1 st. squash
Garnera med 2 – 3citroner och svarta oliver.

Saffransris kan vara lämplig till denna gryta.

Tillagning:
Bryn köttet i omgångar och i mindre bitar i smör. Spara skyn efter varje bryning. Lägg över
i en gryta eftersom.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den glansig i litet fett. Lägg över i grytan.
Tillsätt tomatpurén, oreganon, timjan och rosmarin och ”buljongvinet”. Ev. även litet krossade tomater. Salt och peppar.
Låt grytan puttra under lock i 30 – 40 minuter.
Rör ut yoghurten med mjölet. Skär squashen i små bitar. Rör ned detta i grytan och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Smaka av och tillsätt kryddor efter smak.

Stick ned citronskivor som garnering i serveringsgrytan och drippla ned de svarta oliverna ovanpå så vattnas det garanterat i munnen på gästerna.

Smaklig måltid !
LÄS MER OM FJÄLLBETE PÅ: www.fjallbete.nu
2007-03-09
Insänt av: Claes Ohlsén


Food of Jamtland - Intresseanmälan
Matakademien



Boka din webbannons på foodofjamtland.se

Årets krogrätt

Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm