Korn och fisk i härlig harmoni

(4 portioner)

Ingredienser

300 g kallrökt hel regnbåge, Börtnan fjällvattenfisk AB
450 g helt skalat korn, Ångsta kvarn
2 st tomater, Görviks tomater
150 g riven ost, Dura av fårmjölk, Ovikens ost
20 g torkad trumpetsvamp, Ingmos naturprodukter
120 g egentillverkad färskost, yogurt från Milko
1 medelstor gul lök, Jämtlands frukt och grönt
3 klyftor vitlök, Jämtlands frukt och grönt
0,5 g saffran
1,4 l svampbuljong
12 cl vitt vin, torrt
1 msk persilja/timjan
125 g smör/olja, Milko
1 skiva vitt dagsgammalt bröd, Törners bageri
1 tsk salt


Tillbehör/garnityr

Ruccolasallad, färsk dill, flingsalt och citron


Tillagning, uppläggning

Blötlägg den torkade svampen.
Koka upp buljongen och ställ åt sidan.
Hetta upp smör/olja i en stor kastrull och lägg i den hackade löken och vitlöken (spar lite till tomaterna). Stek varsamt i några minuter tills det mjuknat men inte fått färg.
Tillsätt kornet och fräs på moderat värme så att de rostas lätt utan att brännas, ca 2 min.
Tillsätt buljong (varm) en stor slev i taget och rör om tills buljongen sugits upp av riset, rör ner saffran och salt (1/2 tsk) låt småkoka. Fortsätt att tillsätta buljongen och koka tills kornet är mjukt och krämigt, men kornen fortfarande fasta och tillsätt vinet mot slutet.
Det tar ca 30 minuter.
Drag sedan kastrullen från värmen och låt kornet vila under lock ca 10 min.
Tag upp den blötlagda svampen och krama lätt ur vattnet och fräs den i smör på medelhög värme tills det börjar att dofta svamp.
Hacka örterna.

Innan servering vänd ner riven ost (ca hälften av mängden) och smörstekt rödgul trumpetsvamp och de hackade örterna (spar lite till tomaterna).
Halvera tomaterna och gröp ur dem och blanda dagsgammalt vitt bröd (smulor) med krossad vitlök, persilja, riven ost, flingsalt och svartpeppar.
Fyll de urgröpta tomaterna med ostfyllningen och placera tomaterna på en smord ugnsfast form.
Gratinera den i 200 grader ca 15 minuter till de tar färg.
Halstra den kallrökta regnbågen hastigt i mycket het stekpanna.
Bryt den i bitar och lägg dessa på risotton.
Lägg en lagom klick av risotton på en tallrik, placera regnbågen på risotton med en klick färskost och en ungsbakad tomat vid sidan.
Garnera med ruccola, färsk dill, citronklyfta och ett drag med svartpepparkvarnen.



Final bidrag till årets krogrätt 2006, Sophia Chogui-Eriksson, Sophias Kök


Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Årets krogrätt



Food of Jamtland - Intresseanmälan

Matakademien

Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg