Rökt Härjedalssik "Smörrebröd"

(4 portioner)

Ingredienser
400 g rökt sik, Bruksvallarnas rökeri
280 g kall kokt potatis, Rödöpotatis
12 st kaprisbär med stjälk
280 g inlagda rödbetor, egen inläggning
4 st salladslök
ca 4 dl (80 g) späd sallad, egen odling vid säsong
(små spröda frissé, jungfrusallad eller diverse salladsskott)
smör
gourmetsalt
grovt malen svartpeppar
ev. lite rapsolja att ringla runt rätten
4 tsk naken havre, hela korn, Kravmärkt
4 st citronklyftor

Dressing

1 tsk färsk pressad citron
1 msk färsk gräslök
2 msk Herröhonung, Herrö honung
1 dl neutral olja (raps, majs eller solrosolja)
1 tsk rivet citronskal
salt, nymalen svartpeppar

Dinkel och rågkrossbröd
(grundrecept till en limpa) egen tillverkning
1/2 l mild yogurt, Kullens gårdsmejeri
1 dl dinkel, Kravmärkt
1/2 dl rågkross
4,5 dl rågsikt
3 dl dinkel, fullkornsmjöl
1 krm hel fänkål
1 krm hel anis
1,25 dl mörk brödsirap med malt
1,5 tsk bakpulver
2,5 tsk bikarbonat
2 tsk salt


Rödbetor

(grundrecept)
1 kg färska rödbetor
1,5 dl ättiksprit (12%)
5 dl vatten
1,5 dl socker
6-7 st kryddnejlikor



Metodanvisning



Dressing

Tvätta citronerna noga. riv skal, endast det gula. Pressa ur önskad mängd saft.
Mixa ihop samtliga ingredienser till en slät "creme".
Smaka av med salt och peppar.
Ställ åt sidan.


Bröd

Låt rågkrossen och dinkeln ligga i yogurten över natten.
Bunken ska stå svalt och vältäckt.
Blanda samtliga ingredienser till en smet.
Smörj en avlång brödform och fördela smeten i den.
Grädda i ugnen 2-2,5 timme i 150 grader.
Låt svalna under duk ett par timmar.


Rödbetor

Borsta rödbetorna fria från jord och annat.
Koka dem mjuka i vatten. Spola rödbetorna i kallt vatten och skala dem.
Koka ättikssprit, vatten, socker och kryddnejlikor till en lag.
Lägg de kalla rödbetorna i lagen. Bör stå 1 dygn innan servering.
Om rödbetorna ska stå en längre tid, koka dem gärna en längre stund i lagen. Lägg även i en bit pepparrot i lagen för att öka hållbarheten.



Montering

Pilla siken fri från skinn och ben. Var noga med att försöka få den helt benfri.
Koka potatisen i saltat vatten, kyl och skiva tunt.
Ansa salladen och rensa den.

Skär en generös skiva av brödet och bred den med smör.
Dela gärna brödet diagonalt och lägg den kalla skivade potatisen på ena halvan och den pillrade sikfilén på den andra halvan.
Bygg på med rödbetor, (gärna på spett), kaprisbär, salladslök och sist på toppen salladen. Ringla dressingen över och garnera med dill och citron.
Strö gärna lite flingsalt och grov nymalen svartpeppar på.
Rosta havren torr i en stekpanna.
Lägg den rostade nakna havren runt om och på.


Final bidrag till årets krogrätt 2006, Michael Kuhne, Vålkojan


Food of Jamtland - Intresseanmälan
Matakademien



Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Årets krogrätt


Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg