(tillagas gärna på vedspis)
För 4 matglada soppfantaster
För 4 matglada soppfantaster
Ingredienser:
1 st purjolök, skuren i tunna skivor.
1 dl gräslök, klippt i små delar.
2-3 st vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl hackad färsk koriander (eller torkad)
rapsolja (eller olivolja)
1,5 l vatten + 1 buljongtärning (veg)
6 st morötter, skivade
2-3 st kålrötter, i kuber
8 st potatisar, i kuber
3 dl grönkål, hackad + 1 dl persilja
salt
Tillbehör: Äppelgrädde
3st äpplen, grovrivna
2-3 dl gräddfil (eller sojagrädde)
färsk ingefära
Rödbetsklick
3 st rödbetor
1/2 citron
Allt ekologiskt odlat och det mesta kan odlas i Jämtland.
Gör så här:
Tag fram en passande kastrull.
Fräs vitlöken en stund i oljan.
Tillsätt koriandern, purjolöken och gräslöken.
Låt detta få en svag färg. Njut av doften!
Häll i vattnet med buljongtärningen. Tillsätt morötter, kålrötter, potatis och grönkål. Låt allt koka upp och sen sjuda i 15-20 min.
Tag av kastrullen från värmen. Mixa soppan, om Du vill, innan Du tillsätter den finhackade persiljan. Smaka av med lite salt.
Servera soppan med äppelgrädde och en "rödbetsklick".
Äppelgrädde
Riv äpplerna grovt. Rör ner dem i gräddfilen (sojagrädden). Smaka av med riven ingefära.
Rödbetsklick
Riv rödbetorna och droppa över saften av 1/2 citron.
Smaklig soppstund!
Insänt av: Anna-Sofia Persdotter
Lustiggården Sikås
Hammerdal
1 dl gräslök, klippt i små delar.
2-3 st vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl hackad färsk koriander (eller torkad)
rapsolja (eller olivolja)
1,5 l vatten + 1 buljongtärning (veg)
6 st morötter, skivade
2-3 st kålrötter, i kuber
8 st potatisar, i kuber
3 dl grönkål, hackad + 1 dl persilja
salt
Tillbehör: Äppelgrädde
3st äpplen, grovrivna
2-3 dl gräddfil (eller sojagrädde)
färsk ingefära
Rödbetsklick
3 st rödbetor
1/2 citron
Allt ekologiskt odlat och det mesta kan odlas i Jämtland.
Gör så här:
Tag fram en passande kastrull.
Fräs vitlöken en stund i oljan.
Tillsätt koriandern, purjolöken och gräslöken.
Låt detta få en svag färg. Njut av doften!
Häll i vattnet med buljongtärningen. Tillsätt morötter, kålrötter, potatis och grönkål. Låt allt koka upp och sen sjuda i 15-20 min.
Tag av kastrullen från värmen. Mixa soppan, om Du vill, innan Du tillsätter den finhackade persiljan. Smaka av med lite salt.
Servera soppan med äppelgrädde och en "rödbetsklick".
Äppelgrädde
Riv äpplerna grovt. Rör ner dem i gräddfilen (sojagrädden). Smaka av med riven ingefära.
Rödbetsklick
Riv rödbetorna och droppa över saften av 1/2 citron.
Smaklig soppstund!
Insänt av: Anna-Sofia Persdotter
Lustiggården Sikås
Hammerdal