Jupiter-Brittas milda höstsoppa

(tillagas gärna på vedspis)

För 4 matglada soppfantaster

Ingredienser:
1 st purjolök, skuren i tunna skivor.
1 dl gräslök, klippt i små delar.
2-3 st vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl hackad färsk koriander (eller torkad)
rapsolja (eller olivolja)

1,5 l vatten + 1 buljongtärning (veg)
6 st morötter, skivade
2-3 st kålrötter, i kuber
8 st potatisar, i kuber
3 dl grönkål, hackad + 1 dl persilja
salt


Tillbehör: Äppelgrädde

3st äpplen, grovrivna
2-3 dl gräddfil (eller sojagrädde)
färsk ingefära


Rödbetsklick

3 st rödbetor
1/2 citron


Allt ekologiskt odlat och det mesta kan odlas i Jämtland.


Gör så här:

Tag fram en passande kastrull.
Fräs vitlöken en stund i oljan.
Tillsätt koriandern, purjolöken och gräslöken.
Låt detta få en svag färg. Njut av doften!

Häll i vattnet med buljongtärningen. Tillsätt morötter, kålrötter, potatis och grönkål. Låt allt koka upp och sen sjuda i 15-20 min.

Tag av kastrullen från värmen. Mixa soppan, om Du vill, innan Du tillsätter den finhackade persiljan. Smaka av med lite salt.
Servera soppan med äppelgrädde och en "rödbetsklick".

Äppelgrädde
Riv äpplerna grovt. Rör ner dem i gräddfilen (sojagrädden). Smaka av med riven ingefära.


Rödbetsklick

Riv rödbetorna och droppa över saften av 1/2 citron.

Smaklig soppstund!


Insänt av: Anna-Sofia Persdotter
Lustiggården Sikås
Hammerdal

Boka din webbannons på foodofjamtland.se

Matakademien



Food of Jamtland - Intresseanmälan
Årets krogrätt


Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg