Härjedalens nationalrätt: Flötgröt och Öring/Röding

4-5 pers
Flötgröt
6 dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Koka grädden på svag värme c:a 5 min. Vispa ned mjölet försiktigt, litet i taget. Vispa gröten slät tills den släpper från kanterna. Salta Späd ev. med 1/2 dl vatten.
Kokt Röding/Öring
ca 1 kg hel fisk
1 - 1 1/2 msk salt
1 liten gul lök
1 bit purjolök
persilje- eller dillstjälkar
citronskiva

Fisken kan kokas hel eller delad beroende på hur stor gryta man har. Koka upp vattnet, beräkna ca 2 liter till en 3-4 litersgryta. Tillsätt saltet. Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna. Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet har blivit vitt och ogenomskinligt även intill ryggbenet är fisken färdig. Den bör då genast tas upp, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i smak och konsistens.


Koktider:

Tjockleken på en hel fisk mäts över ryggen på tjockaste stället.
Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min
Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min
Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min


Serveras till:

Kokt potatis och flötgröt
Receptet kommer ifrån Bruksvallarnas Rökeri



Matakademien



Food of Jamtland - Intresseanmälan
Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Årets krogrätt

Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg