Ungstekt fisk

Ugnstemperatur 225 C
1 kg hel fisk (röding-forell-sik)
1 msk salt
1 msk citronpeppar
Panering: 1 ägg, 2 msk ströbröd
Stekning: 2-3 msk smör eller margarin, 3 dl grädde
Gör så här:
Sätt på ugnen. Gnid in fisken med salt och citronpeppar in- och utvändigt. Smörj ett ugnsäkert fat eller långpanna med fett. Lägg fisken med ryggen uppåt och buksidorna utvikta. Pensla fisken med uppvispat ägg. Strö på ströbröd. Lägg resten av smöret i små klickar över fisken. Sätt in fisken att steka i mitten av ugnen. Ös den då och då med steksmöret. Mot slutet av stekningen späd gärna med grädde.. Stektiden är beroende av fiskarnas tjocklek. Lossa fiskköttet lite vid ryggbenet med en gaffel. När köttet är vitt och genomskinligt är fisken färdig och bör genast tas ur ugnen. Gott med smörfrästa och hackade kantareller i fisksåsen eller som dekoration på fiskryggen.


Stektiden:

Mät fisken över ryggen där den är som tjockast.
Ca 4 cm tjock fisk 15 - 20 min
Ca 5 cm tjock fisk 20 - 25 min
Ca 6 cm tjock fisk 25 - 30 min


Serveras till:

Kokt potatis (pressad), svampsås (om ej grädda används vid stekningen), citronklyfta, dill, grönsallad
Receptet kommer ifrån Bruksvallarnas Rökeri



Matakademien


Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Food of Jamtland - Intresseanmälan
Årets krogrätt


Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm
Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg