Stekt ripa

4 port
2 ripor
1 1/2 - 2 tsk salt
1 krm vitpeppar, några enbär

Fågeln kan stekas med eller utan späck. För god smak - lägg gärna ett par äppelklyftor i fågeln.


Vid späckning:

Salta en tunn färsk späckskiva på ena sidan. Lägg den mot fågelbröstet och bind fast den med krympt bomullsgarn.


Vid stekning med eller utan späck:

Bryn fettet i en stekpanna eller stekgryta på ej för stark värme. lägg i fågeln med bröstsidan upp. Bry fågeln runt om. Krydda med salt och peppar och enbär


Efterstekning i gryta (eller stekpanna):

Späd i grytan med buljong eller vatten så att det under efterstekningen alltid finns en bottenskyla av sky. Lägg omedelbart på grytlocket och efterstek på svag värme ca 30 min. Tag då och då av locket. Ös fågeln med skyn och se till att den inte sitter fast i botten. Späd om det behävs. Ta bort späckskivan efter ungefär halva stektiden för att även bröstet ska få vacker färg. Om man vill kan man mot slutet av stekningen späda med grädde.

Fågeln får ej stekas för länge, då blir den lätt för torr.

Pröva fågeln med en sticka. Går den ganska lätt genom bröstet och låren är fågeln färdig.

Tag upp fågeln. Skumma av fettet i grytan. Späd i grytan med buljong eller vatten. Red skyn med vetemjöl utrört med lite kallt vatten. Smaka av såsen med lite vinbärsgele och späd med grädde. Önskas stark smak på såsen kan den råa levern skrapas eller pressas genom en sikt.
Serveras till:
Kokt, stekt potatis
Hasselbackspotatis
Stekt eller gräddstuvad svamp
Sallad
Rönnbärsgele eller vinbärsgele


Sås:

2 msk vetemjöl
3 dl sky
1 dl grädde
Vinbärsgele, skrapad fågellever


Variation:

Fågeln kan, om så önskas, först gnidas in med en vitlöksklyfta innan den brynes och stekes.
Receptet kommer ifrån Bruksvallarnas Rökeri


Boka din webbannons på foodofjamtland.se
Matakademien




Food of Jamtland - Intresseanmälan
Årets krogrätt

Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm