Renstek med gräddsås

6 port

Tillagningstid ca 2 tim. Ca 5 tim för djupfryst otinat kött
Ca 1 kg benfri renstek
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vär krossade enbär
1/2 tsk krossad rosmarin


Sås:

25 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl sky (buljong ev av tärning)
2 dl vispgrädde
ev riven mesost
1 msk rönnbärsgele


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 C för färskt eller djupfryst halvtinat kött och på 70 C för djupfryst otinat kött.
2. Gnid in färskt eller halvtinat kött med salt, peppar, enbär och rosmarin. Lägg det direkt i en ugnsäker form. Sätt in en köttermometer mitt i köttet. Lägg det djupfrysta köttet direkt i formen.
3. Stek köttet i nedre delen av ugnen. tag ut det djupfrysta köttet efter ca 1 1/2 tim. Salta och krydda. Vänd köttet och lägg tillbaka det i formen. Stick in en köttermometer.
4. Stek köttet tills köttermometern visar 72-77 C. Beräkna ca 1 1/2 tim. för färskt, 2-3 tim. för halvtinat kött och 4-6 tim för otinat. Tiden beror på köttets form.
5. Låt köttet vila under folie minst 10 min. Tag sedan ur termometern.
6. Smält fettet till såsen och rör ner mjölet.
7. Vispa ur formen som köttet stekts i med lite buljong. Sila och späd med den. Låt såsen koka 3-5 min.
8. Tillsätt grädden + riven mesost och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar, gele och ev. gin eller sherry.
9. Skär upp steken i skivor och servera med såsen, kokt potatis, gele, brysselkål och gärna stekt svamp eller syltade kantareller.
Serveras till:
Stekt potatis eller potatismos eller potatisgratäng.
Receptet kommer ifrån Bruksvallarnas Rökeri

Food of Jamtland - Intresseanmälan

Årets krogrätt



Boka din webbannons på foodofjamtland.se

Matakademien

Internetmedia CMS Webbpubliceringsverktyg
Datautbildningar inom Windows, Office, bildhantering mm